The Stovebolt Page Forums Home | FAQ | Forum | Swap Meet | Gallery | Tech Tips | Events | Features | Search | Hoo-Ya Shop
Work those trucks!




Share what you're up to this summer!

Stovebolt Site Search
 
Old Truck Calendars
Months of truck photos!
Nothing like an old truck calendar

Stovebolt Calendars

Check for details!


Who's Online Now
11 registered members (EdPruss, JiMerit Boltr#43, LeeD, Dcurtis, Darwin, 1 invisible), 326 guests, and 3 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums47
Topics116,102
Posts923,157
Members42,336
Most Online940
Apr 5th, 2017
Image Posting Policy
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Page 1 of 2 1 2
One plug not firing #471305 Fri Nov 14 2008 08:09 AM
Joined: Nov 2008
Posts: 5
7
71DuallyFB Offline OP
New Guy
I am having trouble figuring out why the drivers side plug closest to the fire wall (71 chevy 350) isn't firing and causing a miss..I have replaced the plug twice to make sure I didn't get a new dud plug, the wires,checked the rotor and the metal points inside and outside, at the top of the distributor cap,both have clean metal...I haven't pulled the rotor yet to see if it's points ign underneath, I could see a condenser/capacitor but what's stumping me is just this one not firing..wouldn't seem like a points or rotor malfunction or small crack in the dist cap?...I notice a bit of smoke coming from that side of the dual exhaust and figured it may be due to the non firing plug and or a valve guide seal problem since this truck had sit quite a while in the prev owner's yard...could it be a valve malfunction maybe? but this motor starts really easy and idles fine and sounds tight for having that one plug prob.. btw I replaced the vacuum adv line and made sure there was good vac on it and no leakage... like to get this old dually running smooth...

thanks in advance for any ides or suggestions


Mike

Re: One plug not firing [Re: 71DuallyFB] #471309 Fri Nov 14 2008 08:53 AM
Joined: Apr 2005
Posts: 2,288
C
coilover Offline
Shop Shark
First I'd run a compression test to see if it's within 10% of the other cylinders. Next put a phillips screw driver in the sparkplug end of the wire and see if you get a strong blue spark to ground with the engine cranking or running. If it has compression and spark this leaves only fuel but that's unlikely with the other seven working.


Evan
Re: One plug not firing [Re: coilover] #471435 Fri Nov 14 2008 06:33 PM
Joined: Nov 2008
Posts: 5
7
71DuallyFB Offline OP
New Guy
I will check for the arcing...I have pulled the offending plug and it comes out clean with a little gas residue on it...in stark contrast to the others ...

any simple ways to check that cyl's compression besides going out and buying a gauge I would use prolly once or twice?

I thought about a valve problem but the thing starts easy and idles well with no strange noises...could this be symptomatic of stuck valves or badly burned seats maybe?

thanks

Mike

Re: One plug not firing [Re: 71DuallyFB] #471566 Sat Nov 15 2008 03:36 AM
Joined: Jan 2008
Posts: 494
N
neilroy Offline
Shop Shark
Crank it up in the dark and make sure it isn't arcing somewhere along the plug wire. Look for any spark where it isn't suppose to be.

Re: One plug not firing [Re: neilroy] #471570 Sat Nov 15 2008 03:45 AM
Joined: Feb 2004
Posts: 18,999
H
Hotrod Lincoln Offline
Boltergeist
That coil will fire two plugs at a time, one on the compression stroke with fuel in the cylinder, and the other on the overlap position with nothing but exhaust gas in the head. It's called a "waste spark" system. Both plugs connected to that coil should be misfiring if there's an ignition-related problem. If only one cylinder is involved, you must have an open or a short in the wire going to that plug. That's assuming you've got fuel and compression to the cylinder that's missing. Swap both the plug and the wire to the bad cylinder, even if they're supposed to be "new".
Jerry


The murder victim was drowned in a bathtub full of Rice Krispies and milk.
The coroner blamed the crime on a cereal killer!

Cringe and wail in fear, Eloi- - - - -we Morlocks are on the hunt!
Re: One plug not firing [Re: neilroy] #471572 Sat Nov 15 2008 03:46 AM
Joined: Sep 2001
Posts: 586
M
Mikestem Offline
Shop Shark
Ditto on the "in the dark" idea. . . I'll never forget a friend starting up a truck he'd just bought in the dark. Little sparks everywhere from old plug wires. Pretty, but not desirable.

How about swapping plug wires to see if the problem migrates?

How did you initially know it was that plug in the first place?

-Michael


Please type slow, as I can't read very fast.

1939 Chevy/Central Fire Engine
1941 Chevy/American Fire Engine
1950 Chevy/American Fire Engine
In the Gallery
More Photos in Me Gallery
Re: One plug not firing [Re: Mikestem] #471584 Sat Nov 15 2008 04:04 AM
Joined: Mar 2005
Posts: 1,699
R
Roy Rodgers Offline
Shop Shark
You may have a burnt exhaust valve on that old of an engine. Compression test is in order. Also, pull the valve cover and see if the rockers on that cylinder are moving the same as the others. Could be if it sat for a while, that a valve stuck and has let a push rod fall out of place.


Re: One plug not firing [Re: Roy Rodgers] #471666 Sat Nov 15 2008 12:50 PM
Joined: Aug 2008
Posts: 26
T
TRK Offline
Apprentice
Had this on a chevelle once. Something to look for is in the distributor. The shaft that the points ride on was worn so bad that the points were not opening on that cylinder. Surprised the engine was runnning at all. Easy check with an ohm meter or feeler guage. Just something else to look at.
Tim


http://www.facebook.com/album.php?aid=1561&l=f7822&id=1607350326
1953 Chevrolet 3600 3/4 ton
1951 Chevrolet 3100 parts truck

Sometimes you just need help!
Re: One plug not firing [Re: Mikestem] #471737 Sat Nov 15 2008 05:45 PM
Joined: Nov 2008
Posts: 5
7
71DuallyFB Offline OP
New Guy
I replaced the plugs and the wires myself...when I took the old
plugs out the one nearest the firewall on the dr side was completely full of gunk and no doubt fouled bigtime...when the new plugs ran for a while I noticed it still had a miss so I pulled the one in that spot and the ones in front of it...they all came out looking blacker and showing signs of firing except the mentioned one which came out looking brand new with some gas residue...put a new plug in it's place just in case it was a dud "new" plug and same thing...still missing and coming out clean...
tonite when it gets dark I'll look for errant arching and see if I can do the screwdriver thing to see if there's a spark at that plug at all if I don't see any random errant arcing...as well as wire swapping

in regards to a compression check any suggestions on doing that without having to buy an expensive tool I may only use once?

thanks

Mike


Re: One plug not firing [Re: 71DuallyFB] #471742 Sat Nov 15 2008 05:53 PM
Joined: Jan 2008
Posts: 494
N
neilroy Offline
Shop Shark
You can pick up a compression gauge on e-bay for under $20. that will work. The local auto parts place probably has one for not much more. You can spend $120. for one but for what you need to know one of the cheaper ones would work. Not a bad tool to have.

Page 1 of 2 1 2

Moderated by  Woogeroo 

Home | FAQ | Forum | Swap Meet | Gallery | Tech Tips | Events | Features | Search | Hoo-Ya Shop
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3